Wegański jabłecznik z migdałami i miętą

Znudziła Wam się szarlotka? Wpadajcie na wegański jabłecznik z migdałami i miętą! W ciepłe dni mamy ochotę raczej na zimne desery. Ale gwarantujemy Wam, że to ciasto posypane płatkami migdałowymi i świeżą miętą, podane z domową lemoniadą z kostkami lodu będzie idealne nawet w upalny dzień!

Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej tortowej lub pszennej tortowej
200g cukru trzcinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 szczypty soli
200ml mleka owsianego lub sojowego
75ml oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron

Nadzienie:
2 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki do umoczenia jabłek

Na wierzch:
1-2 garści płatków migdałowych
kilka porwanych listków mięty

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Następnie w dużej misie wymieszaj ze sobą suche składniki. Dodaj do nich mleko oraz olej i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obierz i pokrój w półksiężyce, rozłóż kawałki na desce do krojenia. Posyp jabłka cynamonem. Następnie przygotuj w w miseczce 2 łyżki mąki, każdy kawałek umocz w mące stroną, która będzie dotykała ciasta, aby uniknąć zakalca. Wciśnij jabłka w ciasto po okręgu. Ciasto piecz przykryte papierem do pieczenia przez 50-55 minut. 15 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch płatkami migdałowymi. Na koniec posyp ciasto świeżą miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.