Wegańska zupa z kalarepą

Kochamy ciasta. Zaraz po nich na liście naszych ulubionych dań są zupy!
Zupa z kalarepą to taki nasz mały eksperyment, bo zazwyczaj kalarepę zajadamy samą, na surowo. Dziś postanowiłyśmy spróbować czegoś nowego. Zupa jest delikatna i ma lekko kapuściany smak. A dodatek świeżego kopru znakomicie go uwydatnia 😉

Zupa z kalarepą:
3-4 duże kalarepy
800g ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ cebuli
2l bulionu warzywnego

Dodatkowo:
60g (4 łyżki stołowe) masła wegańskiego lub dowolnego oleju
pęczek koperku
sól i pieprz

Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w dość drobna kostkę. Następnie zetrzyj marchew na tarce o średnich oczkach. Przekrój pietruszkę na pół lub na cztery części.

Ugotuj bulion, a w międzyczasie obierz i pokrój w kostkę kalarepę. Gdy bulion zacznie się gotować, wrzuć ziemniaki, pietruszkę, seler i marchew. Gotuj przez około 15 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Rozpuść masło na patelni i duś cebulkę z kalarepą przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kalarepa zmięknie, wrzuć całość z patelni do garnka z bulionem i resztą warzyw. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Na koniec spróbuj i ewentualnie dodaj soli lub pieprzu. Przed podaniem posiekaj drobno świeży koperek i posyp nim każdą porcję zupki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.