Wegańskie truskawkowe ptasie mleczko

Wszędzie truskawki! W sklepikach i na straganach. Nawet na parkingach są sprzedawane. Aż żal byłoby nie skorzystać. W końcu tak krótko możemy cieszyć się świeżymi owocami jagodowymi, które są pełne smaku. U nas w domu zajada się teraz truskawki w każdej możliwej postaci. Czy to z ubitą śmietanką kokosową, czy jako dodatek do ciasta, w galaretce albo smoothie. W tym całym truskawkowym szale w naszych głowach narodził się pomysł na wegańskie ptasie mleczko. Truskawkowe oczywiście 🙂 Dziś dzielimy się z Wami przepisem na to delikatne i owocowe ciasto bez pieczenia. Smakuje wspaniale, kroi się idealnie i znika w mgnieniu oka 😉

Spód:
150g rodzynek lub daktyli
150g słonecznika
3-4 łyżki oleju kokosowego extra virgin

Masa:
700-750g truskawek
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 kopiaste łyżki mleczka kokosowego (stałej części)
5 płaskich łyżeczek agaru
3/4 szklanki aquafaby

Dodatkowo:
świeże owoce do dekoracji – maliny, borówki, truskawki
listki mięty

Ważne!
Użyłyśmy formy o średnicy 21cm.
Mus, który dodasz do aquafaby powinien być letni. Ani nie gorący, ani całkiem ostudzony, ponieważ jeśli będzie zbyt ciepły, to piana opadnie, a jeśli zbyt zimny, wówczas stężeje.

Daktyle lub rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Słonecznik zblenduj na drobne okruchy w robocie kuchennym z ostrzami typu S. Następnie odcedź daktyle bądź rodzynki i dodaj je do słonecznika. Dodaj także olej kokosowy i zblenduj wszystko, aż powstanie lepka masa, którą wylepisz foremkę na spód ciasta. Wstaw formę do lodówki.

Umyj truskawki i dopiero wtedy usuń z nich szypułki, aby owoce nie stały się wodniste. Włóż je do garnka i rozgnieć ręką/widelcem/tłuczkiem do ziemniaków, aż puszczą sok i rozpadną się na kawałeczki. Dodaj pół szklanki cukru trzcinowego i wstaw wszystko na najmniejszy palnik.

Gotuj całość na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zmiękną jeszcze bardziej, dodaj mleczko kokosowe i mieszaj, aż się rozpuści. Wtedy doprowadź mus do wrzenia i dodaj 5 łyżeczek agaru. Wymieszaj dokładnie, gotując chwilę na średnim ogniu, następnie zmniejsz na mały i gotuj jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zblenduj całość na gładką masę i zostaw do ostudzenia. W międzyczasie przygotuj dużą, dokładnie wytartą do sucha miskę, do której wlejesz aquafabę. Ubij wodę po ciecierzycy mikserem elektrycznym, zaczynając od najmniejszych obrotów, wciąż je zwiększając. Aquafabę należy ubijać dotąd, aż będzie sztywna i po odwróceniu miski z niej nie wypadnie. Jeśli mus już lekko ostygł (nie powinien zżelować), wlej go powoli do ubitej aquafaby i mieszaj wolno, ale dokładnie przez dłuższy czas. Piana musi zmienić kolor na różowy, a mus dokładnie połączyć się z ubitą aquafabą. Im dłużej mieszasz, tym bardziej masa będzie różowa. Kiedy osiągnie maksymalne nasycenie i gdy kolor przestanie się zmieniać na ciemniejszy, będzie to oznaczało, że masa osiągnęła maksymalne nasycenie i wówczas możesz przestać ją mieszać 😉

Wyjmij formę z lodówki i przelej do niej masę truskawkową. Wstaw całość ponownie do lodówki na 3 godziny. Następnie przystrój ciasto owocami i liśćmi mięty. Możesz też użyć polewy truskawkowej jako dodatku 🙂

Ciasto jest lekkie i puchate jak chmurka. Świetnie sprawdza się latem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.