Wegańskie bułeczki z żurawiną

Hu hu ha, hu hu ha, nasza zima zła… Ale zima z pysznymi, cieplutkimi i słodkimi bułeczkami z żurawiną już nie taka nam straszna : ) Proponujemy Wam te wegańskie słodkości (są słodkie mimo że bez dodatku cukru) na stałe wpisać do świątecznego menu i nie tylko. Świetnie urozmaicą wigilijny stół, nie ustępując smakiem tradycyjnym wypiekom, choćby takim jak pierniki czy makowce! A nam bułeczki z żurawiną najbardziej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Możecie podawać je w towarzystwie kakao lub chaiu na roślinnym mleku. Są szybkie w przygotowaniu i pieką się tylko przez 15 minut. Dlatego idealnie sprawdzą się jako szybka realizacja słodkiej zachcianki, a także w zimowe i deszczowe wieczory z książką, jak również konsumowane w słoneczny dzień na świeżym powietrzu jako pożywne śniadanie : )

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowe
300ml mleka owsianego EnerBio z Rossmanna
100g oleju kokosowego extra virgin
1 szklanka suszonej żurawiny
garść płatków migdałowych
5 łyżeczek proszku do pieczenia
2 szczypty soli

Ważne!
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Do tych bułeczek najlepiej nadaje się mleko Enerbio z Rossmanna. Przetestowałyśmy ten przepis z mlekiem owsianym kilku różnych firm i ze swoich doświadczeń wiemy, że tylko to z Rossmanna nadaje im niepowtarzalny, słodkawy smak.

W dużej misce wymieszaj mąkę, żurawinę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj olej kokosowy prosto ze słoiczka i palcami połącz z suchymi składnikami. Następnie wlej mleko i wyrób ciasto. Nasmaruj ręce cieniutką warstwą oleju kokosowego, żeby zapobiec przyklejaniu się ciasta do rąk. Uformuj 8 zaokrąglonych bułeczek i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj przy tym kilkucentymetrowe odstępy między nimi, ponieważ w trakcie pieczenia jeszcze urosną. Możesz je lekko spłaszczyć u góry. Na wierzchu ułóż płatki migdałowe. Po włożeniu do piekarnika, przykryj formę papierem do pieczenia, aby uniknąć przypalenia płatków. Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza. Zajadaj cieplusie : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.