Wegańska tarta truskawkowa

Zawsze, gdy jem coś truskawkowego przypomina mi się cytat „Kiedy jem truskawki, moja tragiczna koncepcja świata unicestwia się w zachwycie, że jem truskawki” 🙂

Tak było i tym razem! Sezon na truskawki rozpoczął się już jakiś czas temu, ale długo nie potrwa, więc korzystajcie z chwili i biegnijcie po nie na najbliższy stragan. Możecie wyczarować z nich przepyszną, wegańską tartę. To idealny deser na lato, który cieszy oko, ale przede wszystkim podniebienie 🙂 Delikatny kruchy spód, masa truskawkowa i świeże owoce na wierzchu to rewelacyjne połączenie!

Spód:
100g mąki migdałowej
100g mąki ryżowej
50g mąki ziemniaczanej
4 łyżki syropu z agawy
3 łyżki oleju kokosowego extra virgin (o stałej konsystencji)
4 łyżki zimnej wody

Wypełnienie:
1 kg truskawek
3 łyżki musu/przecieru jabłkowego
1/2 szklanki brązowego cukru
3 płaskie łyżeczki agar agar

Dodatkowo:
Dwie garści truskawek
Listki mięty

Ważne!
Dodaj 1 płaską łyżeczkę agaru na każde 200ml płynu.
Ciasto jest przeznaczone na formę o średnicy 26cm.
Przygotuj suchą fasolę do obciążenia spodu tarty.

Spód:
Do głębokiej miski wsyp mąkę migdałową, ryżową i ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie dodaj syrop z agawy, olej kokosowy oraz zimną wodę. Wyrabiaj ciasto rękoma, aż masa będzie gęsta i lepka. Wylep spód i boki formy ciastem i umieść ją w lodówce na pół godziny. Po tym czasie wyjmij spód tarty, nakłuj go w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a na papier wysyp sucha fasolę, która ma za zadanie obciążyć ciasto. Piecz spód przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze przez 5 minut, aby się zarumienił. Następnie odstaw do ostudzenia.

Wypełnienie:
Kilogram truskawek pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, dodaj do nich trzy łyżki musu jabłkowego i cukier brązowy. Garnek ustaw na niewielkim ogniu i wymieszaj jego zawartość. Gotuj całość przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając (owoce powinny puścić sok, który podczas gotowania trochę zgęstnieje). Następnie przetrzyj truskawki przez sito, aby uzyskać mus (to co zostanie po przetarciu możesz zmiksować z mlekiem roślinnym, będzie z tego pyszny koktajl). My w tym momencie sprawdziłyśmy ile musu wyszło z kilograma truskawek, u nas było to 600ml. Garnek z musem postaw ponownie na ogniu, a gdy zacznie się gotować dodaj agar agar – 1 płaską łyżeczkę na każde 200ml musu. W związku z tym my dodałyśmy 3 płaskie łyżeczki. Całość należy gotować (co jakiś czas mieszając) jeszcze przez 5-10 minut, aby agar mógł spełnić swoje zadanie, i żeby mus później ładnie zastygł. Następnie studzimy przez chwilę mus, ale czuwając żeby nie zastygł ponieważ agar dosyć szybko działa. Wlej wypełnienie do tarty i poczekaj aż przestygnie, dodatkowo wstaw tartę do lodówki. U nas po 20 minutach od wstawienia do lodówki całość ładnie stężała. Na koniec udekoruj wierzch owocami i listkami mięty. Bon apettit!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.