Wegańska zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Wczoraj na straganie w lokalnym warzywniaku zobaczyłyśmy pomidory w przeróżnych kolorach (tak zwane odmiany heirloom) i od razu nam się zamarzyło, żeby ugotować z nich coś pysznego! O tej porze roku rewelacyjnie sprawdzają sie rozgrzewącace dania, więc zupa z pieczonych warzyw wydawała nam się strzałem w dziesiątkę. Zupa ma kolor jesieni i wspanialy smak, możecie ją podawać z grzankami, śmietanką sojową czy też z groszkiem ptysiowym. My postawiłyśmy na prostotę i przystroiłyśmy ją gałązką bazylii.

Zupa z pieczonej papryki:
5-6 czerwonych papryk
2 marchewki
5 pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
500-700ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
cukier (opcjonalnie)
bazylia do dekoracji

Umyj i pokrój paprykę (usuń gniazda nasienne) oraz marchew. Następnie piecz je w 190°C przez 40 minut (po 20 minutach pieczenia odwróć warzywa na drugą stronę).

W międzyczasie pokrój pomidory w ćwiartki, włóż do brytfanki, polej dwiema łyżkami oleju, dodaj trzy ząbki czosnku pokrojone w plasterki, sól i pieprz i wszystko wymieszaj.

Gdy papryka i marchew się upieką, wyjmij marchew na talerzyk, a papryki włóż do miski i przykryj je szczelnie folią aluminiową. Powinny leżeć w ten sposób przez około 15 minut.

Następnie włóż pomidory do piekarnika i piecz je około 30minut. W międzyczasie wyjmij z miski paprykę i ściągnij z niej skórkę. W garnku zagotuj 500-600ml bulionu warzywnego.

Wyjmij pomidory z piekarnika i włóż je do blendera razem z czosnkiem, papryką, marchwią i zalej wszystko bulionem oraz zblenduj. Na koniec dopraw ostrą papryką i solą, ewentualnie dodaj odrobinę cukru. Podawaj z bazylią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.